Na nézd mit fedeztem fel valamelyik nap?!

Inkább kezdem az elejéről.

A legnagyobb probléma ami megfogalmazódik az ingyenes programokkal felhasználói szinten, hogy rendszeresen nem úgy néz ki, mint a fizetős megfelelője. Ez persze teljesen érthető, mert, ha pontosan ugyanolyan lenne, akkor az ingyenes program fejlesztőjét teljes jogossággal beperelhetné lopás miatt a fizetős alkalmazás fejlesztője/tulajdonosa. Rengeteg ilyen perrel lehet találkozni internet szerte, amikor valaki egy-egy programi megoldást, vagy akár design elemet lemásol és a saját megoldásaiban alkalmazza. Mivel azonban az ingyenes program készítői nem számítanak komoly bevételre (még a reklámok kapcsán sem) a programjukból, így világos, hogy egy per véglegesen tönkretenné, el lehetetlenítené a programjukat, tehát nem fogják lemásolni a fizetős alkalmazás megoldásait – még a design-t sem.

Mindenki számára ismerős ez a kép, hiszen a Microsoft Word 2016-os változatát mutatja, bár éppen angol nyelvre van állítva. A használata rendkívül egyszerű, hiszen a felső menüsávot – ribbon, ahogy az angol mondja – kell használni, ahol a legsűrűbben használt funkciók gombjai érhetőek el. Ha mégis szükségünk lenne extrákra, akkor a különböző területek sarkában lévő kis ikonra (én pici nyílnak szoktam hívni) kell kattintani és megkapjuk a teljes funkciót biztosító lebegő ablakot.

Ezt használom én is, mikor a szövegszerkesztés tanítom, hiszen a magyar közoktatásban ingyenesen elérhető alkalmazást már a helyi rendszergazda feltelepíti, így elérhetőek – és a nemzetközi statisztikából tudjuk, hogy a legtöbb munkahelyen szintén ezt használják, így a tanított tananyag akár teljes egészében használható tudásként tud megjelenni a diákoknál.

Mindez egészen addig igaz, míg ki nem derül, hogy a szeretett alkalmazásunk kizárólag a munkahelyen van ingyen, és amennyiben saját használatra akarjuk alkalmazni, akkor már bizony komoly fizetős alkalmazássá válik a Microsoft Office. Nem tudom mennyibe kerül, lehet, hogy sokaknak gond nélkül belefér, mert nem több egy kávé áránál, de ha van ingyenes megoldás, akkor miért is kéne, akár egy kávé árát is kifizetni.

(Mielőtt bárki is azzal vádolna, hogy amiért nem fizetek az Office-ért ezért… meg akkor az ingyenesnek is adományozzak… Nekem van ingyenes LibreOffice-om, ahova már adakoztam is, és van Microsoft GamePass előfizetésem, amit rendszeresen fizetek.)

Remek alternatív választás így a LibreOffice, ami talán a legelterjedtebb ingyenes irodai programcsomag (a mobilokon nem, mert oda még nem készült el a használható változata). Én is szeretem ezt a programot, és szerencsére nem esik nehezemre a használata – főleg mióta Ubuntu rendszeren „nyomulok”.

Korábbi munkahelyemen (Kosztolányi), mikor odakerültem 2013-ban, akkor helyben minden gépen Ubuntu futott és így a LibreOffice volt az irodai csomag. Akkor első körben örültem ennek, hiszen igenis van lehetőség még érettségizni is az ingyenes szoftverek segítségével, akkor legyen iskola ahol valóban ezen tanítanak. Később bebizonyosodott, hogy a gépek lassúsága, valamint az Ubuntu verzió régisége és a helyi rendszergazda kevésbé támogató hozzáállása miatt nem volt jó ezen oktatni.

Ha most lehetőségem lenne ezt használni, akkor teljesen más lenne a helyzet, talán a jelenlegi gépek is jobban tudnák futtatni, de ez a téma egy másik bejegyzésben fog majd valamikor folytatódni.

Visszatérve a LibreOffice-ra, mindenki számára ismerős a menü képe – főleg azoknak, akik a korábbi, még 2007 előtti Office verziókat ismerte.

Azonban ennek a felső menü/funkciógomb sornak a használata igencsak nehézkes, kevés gomb érhető el, azok is egy kupacban, nem válogatottan helyezkednek el. Erre jön még nehezítésnek a különböző lenyíló menük (felső menüsor) és oldalra nyíló menük, valamint a lebegő ablakok.

Egyszóval: agyrém a használata.

De sejtettem, hogy ezt az „ódivatú” kinézetet nem tarthatja fenn sokáig a LibreOffice sem, így kutakodva a menüpontokban találtam egy érdekes részt:

Nézet menüpont \

Felhasználói felület opció.

Ahol a LAPOK rádiógombot kiválasztva végre teljesült minden kívánsága azoknak, akik csak a design miatt nem tudtak váltani az ingyenes megoldásokra az irodai programcsomagok világában.

TESSÉK:

Így hát minden „szenvedésnek” vége, és akár oktatási szempontból is helytálló alkalmazást lehet használni, ami ráadásul releváns tudással tudja felruházni a diákokat, amikor majd a valódi életbe kikerülve Microsoft Office csomagot kell használniuk.