Ez a cikk sem lesz tudományos, inkább emberi.

Biztosan sokan vagytok a különböző közösségi média oldalakon. Már a neve is kicsit ellentmondásos, mert a közösség pont, hogy nem is közösség, ugyanis szinte a legkevesebb esetben valósul meg, hogy közösösen végzünk tevékenységeket, inkább egyének tesznek ki saját életükből egy-egy morzsát, amit a többiek megnéznek.

Korábban sem szerettem “locsi-fecsi”-ként az életem minden dolgát elmondani másoknak, és úgy gondolom, hogy ezentúl is jól megválogatott kivonattal szembesülhet mindenki, aki tőlem olvas, vagy lát képeket, videókat. Ez a fajta mindent megmutatok, mindent elmondok kicsit a feltűnési viszketegséggel szenvedőknek kedvez, hiszen a sok-sok nézettségi adatból és “like”-ból tudhatja, hogy elérte célját, mert foglalkoznak vele. (Egy picit a Youtube-on ez más, hiszen a reklám bevételekből komoly fizetést lehet szerezni, így ott érhető, ha szinte mindenki minden videójában a like-re és feliratkozásra buzdít.)

Így hamar szembesültem azzal, hogy saját magam nem teszek ki Facebook post-ot, nem teszek fel instagram fotót és nem nyomok fel egy Tik-tok videót, hiszen egyáltalán nem érzem annak szükségét, hogy mindenki minden részletét lássa az életemnek.

Akik igazán kíváncsiak rám, azok meg tudják találni a módját, hogy értesüljenek a velem kapcsolatos eseményekről, vagy üzenetben érdeklődnek (ez nyilván lehet Facebook-messenger), vagy felhívnak telefonon, esetleg ismerik tartózkodási helyem és felkeresnek személyesen.

Lehet mások, másmilyenek, nem mondom, hogy a közösségi média inkább távolság tartó, szétválasztó folyamatot végez és leépíti a valós személyes kapcsolatokat, hiszen számtalan oka lehet, hogy emberek nem tudnak találkozni (időbeli vagy térbeli távolság miatt) vagy esetleg valaki új hobby és ismerősök keresésére adja fejét, és így megkönnyítheti a dolgát egy-egy ilyen weboldal. De senki se gondolja azt, hogy ezen oldalakon kell minden közösségi tevékenységét folytatni, senki se gondolja, hogy ezen oldalak mindenkinek kedveznek, és aki esetleg nincsen fenn, vagy keveset van, azok akkor már senkivel sem akarnak beszélni.

Én most egy hosszabb szünetet tartok a neves oldalakról (Facebook, Instagram) és a nagynevű kommunikációs platformokat is csökkentem (nincs Skype, Viber, WhatsApp, Discord). Az így keletkező szabadidőmet megpróbálom más helyekre koncentrálni, ami elsőre nagyon nehéz lesz, és szokatlan, amihez természetesen idő kell, de mivel pont ezekből van véges, ezért kell jól felhasználni. Nem haragszom senkire, és semmire, de aki el akar érni, az találja meg a módját máshogy.

Esetleg itt 🙂